2. Instructies voor inloggen met de IRMA-app

Joris van Dijk
Joris van Dijk
Last updated 

Inloggen bij Ons Medicatie

Inloggen bij Ons Medicatie gaat via de IRMA-app. Via de IRMA-app is het mogelijk om eenvoudig en veilig in te loggen met geverifieerde gegevens uit o.a. overheidsbronnen. Zo kan er geen verwarring ontstaan over wie jij bent.

Volg de volgende stappen om de IRMA-app te installeren. Nadat de IRMA-app geïnstalleerd is, kun je inloggen door een QR-code te scannen. Je hebt geen gebruikersnaam en wachtwoord nodig.

Stap 1: Download en installeer de IRMA-app
Je kunt de IRMA-app voor zowel Android als voor iOS downloaden. Download de IRMA-app op je eigen (werk)telefoon of tablet en volg de instructies in de app.

Stap 2: Haal je persoonlijke gegevens op
Na het installeren van de IRMA-app, moet je jouw identiteit bevestigen. Zo weten we 100% dat je bent wie je zegt dat je bent. Om jouw identiteit te bevestigen, haal je jouw gegevens uit het Basisregistratie Personen (BRP). Je hebt hiervoor de IRMA-app en je Digid nodig.

Instructies:
 • Open de IRMA-app
 • Ga naar "Voeg kaartjes toe"
 • Ga naar "Persoonlijke gegevens"
 • Druk op "Voeg toe" en volg de instructies
Stap 3: Ben je een apotheker of apotheekmedewerker?
Als apotheker is het nodig om de persoonlijke AGB-code te verifiëren. Als medewerker van een apotheek, is het voldoende om het (werk) e-mailadres te verifiëren. Als je een apotheker bent, volg dan stap 3A. Als je een medewerker van een apotheek bent, ga dan naar stap 3B.

Stap 3A: Persoonlijke AGB-code verifiëren
Als apotheker is het belangrijk om je persoonlijke AGB-code te verifiëren. Het verifiëren van je persoonlijke AGB-code wordt gedaan door je AGB-code uit het AGB-register van Vektis op te vragen. Dit gebeurt via de IRMA-app.

Instructies:
 • Open de IRMA-app
 • Ga naar "Voeg kaartjes toe"
 • Ga naar "AGB-code"
 • Druk op "Voeg toe" en volg de instructies
Stap 3B: Werk e-mailadres verifiëren
Als medewerker van een apotheek is het voldoende om een e-mailadres te verifiëren. Het wordt aangeraden om een werk e-mailadres hiervoor te gebruiken. Het e-mailadres wordt verifieert door het e-mailadres aan de IRMA-app toe te voegen.

Instructies:
 • Open de IRMA-app
 • Ga naar "Voeg kaartje toe"
 • Ga naar "E-mailadres"
 • Druk op "Voeg toe" en volg de instructies
Stap 4: Inloggen bij Ons Medicatie
Om in te loggen met de IRMA-app op Ons Medicatie, ga naar https://apotheek.ons-medicatie.nl.

Instructies:
 • Open de IRMA-app
 • Druk op "QR Scan"
 • Scan de QR-code op apotheek.ons-medicatie.nl
Na het scannen van de QR-code wordt je automatisch ingelogd op Ons Medicatie. Indien je bij meerdere apotheken werkzaam bent, kun je na het inloggen de apotheek selecteren waarvoor je een patiënt wilt inzien.

FAQ

Vraag: Waarom kan ik alleen de IRMA-app gebruiken om in te loggen?
Antwoord: Op deze manier weet Ons Medicatie 100% zeker dat je bent wie je zegt dat je bent. Dit is ontzettend belangrijk, omdat je via Ons Medicatie zeer belangrijke en persoonlijke gegevens van patiënten in kunt zien.

Vraag: Slaat de IRMA-app de gegevens op in de cloud?
Antwoord: Nee, de IRMA-app slaat jouw gegevens op je telefoon of tablet op. Je gegevens worden niet met anderen gedeeld, tenzij jij daar toestemming voor geeft. Zo heb jij de absolute controle over je eigen gegevens. Lees hierover meer in het Privacy Policy van IRMA.

Vraag: Krijgt Ons Medicatie nu al mijn persoonlijke gegevens?
Antwoord: Nee, Ons Medicatie krijgt van de IRMA-app alleen de hoogst nodige gegevens zoals je naam, AGB-code (als je apotheker bent) of (werk)e-mailadres (als je medewerker van een apotheek bent). Lees in ons Privacy Policy hoe we deze gegevens beveiligen en gebruiken.

Vraag: Kunnen andere mensen mijn persoonlijke gegevens zien in de IRMA-app?
Antwoord: Nee, anderen mensen kunnen jouw persoonlijke gegevens niet inzien. Daarnaast zijn alle persoonlijke gegevens op jouw telefoon versleutelt. Voor meer informatie over de IRMA-app, zie hun website www.irma.app.

Vraag: Het lukt mij niet meer om in te loggen met mijn persoonlijke AGB-code. Dit lukte voorheen wel. Wat is er aan de hand?
Antwoord: De kaartjes, die je in de IRMA-app ophaalt en opslaat, hebben een houdbaarheidsdatum en moeten af en toe worden ververst. Zie "2a. Instructies voor het 'verversen' van attributen in de IRMA-app" voor informatie over hoe u kaartjes kunt verversen.