Checklist: Hoe krijg ik Bewoners naar het Wijkplatform...

Gijs Ockeloen
Gijs Ockeloen
Last updated 
...en nog belangrijker: hoe zorg ik ervoor dat ze een account aanmaken?


1 Biedt e-Health modules aan:
Als je dat doet middels  SNS launch dan heb je echt iets anders dan een platform met een linkje naar een leverancier.

2 Waarborg Privacy en Data hygiene: Hiermee onderscheid je je platform radicaal van alle anders platforms. Daar is immers Privacy en Data juist het verdienmodel.

3 Werk samen met landelijke 'patiënt' communities die goed zijn in het aantrekken van gebruikers: Landelijke 'patiënten' platforms zijn vast bereid om met de SamenBeter proeftuin samen te werken omdat dat voor hen toegang tot gebruikers kan leiden. Dit kan op een eenvoudige manier opgestart worden: Een platform plaatst een artikel over SamenBeter en geeft links naar een of meer proeftuinen die daar klaar voor zijn. Andersom linkt de proeftuinen op hun wijkplatform naar het landelijk platform. We meten over en weer de traffic. Aangezien deze landelijke platforms vaan grote en succesvolle communities zijn, biedt dit een kans voor de proeftuinen om nieuwe bewoners aan te trekken voor het wijkplatform. De meer succesvolle platforms hebben al snel meer dan 100.000 gebruikers per maand. Die komen wel allemaal voor op één  thema; een wijkplatform biedt de link naar de ‘echte’ wereld, waarin mensen elkaar ook fysiek kunnen ontmoeten. Het is waardevol om in samenwerking te leren over hoe deze combinatie kan werken. Combinaties waarin fysiek en online geïntegreerd, dat is waar wij naar op zoek zijn.

4 Meet 'bewoners ervaring' en vraag bewoners om anderen te werven: Start met een eenvoudige manier om op de wijkplatforms naar gebruikservaring te vragen, met als hoofdthema ‘eigen regie’. Gekoppeld aan de vraag naar gebruikservaring (in de context van ‘wil je ons feedback geven om ons wijkplatform verder te ontwikkelen’), kunnen we vragen om het wijkplatform aan te bevelen aan mensen uit hun netwerk. Op die manier ontstaan ‘warme leads’ onder buurtbewoners en dit zal zeker het gebruik verhogen.

5 'Multideskundige samenwerking' is echt een kans voor een platform dat privacy en data hygiene kan waarborgen:
Zorg voor tools die dat faciliteren. Een van de rode draden in SB is het bevorderen van multideskundige samenwerking. Iedere proeftuin kan haar eigen partners die meedoen in het wijkplatform vragen om het wijkplatform te promoten in hun eigen netwerken. In het bijzonder voor de promotie van de Vraagbaak is het sterk om dat te doen met de samenwerkende partners. De kracht van de Vraagbaak is immers ‘multideskundigheid’ en het daardoor vergroten van mogelijkheden voor eigen regie. Zorg daarbij voor een Vraagbaak redactie die ervoor zorgt dat vragen subiet beantwoord worden en ook mensen verwijst vanuit multi deskundig aanbod. 


6 Verzamel casestudies van wijkbewoners en gebruik die om te werven:
Succesverhalen zijn besmettelijk: Vraag de wijkwebbers om verhalen op te schrijven van bewoners die door SamenBeter stappen hebben kunnen zetten om hun vraagstukken op te lossen. De proeftuinen zouden succesverhalen publiceren in een wijkkrant bijvoorbeeld om andere wijkbewoners te inspireren en hen uit te nodigen om ook op het wijkplatform te komen kijken.