Context Lekker in je vel Zuidoost & GEM

Erniël de Boer
Erniël de Boer

Lekker in je vel Zuidoost  2021 & 2022 

Begin 2021 zijn Arkin, Buurtteam Zuidoost, HVO Querido en Cordaan vanuit een kleine subsidie  gestart met het Lekker in je vel Zuidoost kennisnetwerk GGZ
  • Na een aantal werksessies kwamen we uit op de volgende visie:
    "In Zuidoost voelen we ons thuis en zijn we onszelf in al onze volledigheid en diversiteit."
  • In 2021 en 2022 organiseren we uiteindelijk meerdere inspiratiesessies, een aantal Q&A's met ervaringsdeskundigen en twee keer een initiatievenmarkt. 
  • Het netwerk bestaat dan uit meer dan 35 organisaties in Zuidoost.
In de zomer van 2022 kregen we de ZonMW subsidie voor het actieprogramma Grip op Onbegrip toegestuurd waarmee we de kans kregen een plan in te dienen om een volgende stap te zetten met het project
Van Lekker in je vel Zuidoost 2021 & 2022 > ZonMW Implementatie 2023 & 2024 161 KB View full-size Download

Aanvraag ZonMw traject 2023 & 2024 

Met deze aanvraag bouwen we door op de resultaten van 2021-2022 en stellen hier de volgende ambitie voor op:
"In Zuidoost kunnen (psychisch) kwetsbare bewoners hun balans terugvinden, door open over hun uitdagingen te praten, steun uit de buurt te ontvangen en zo nodig passende zorg te vinden. Betaalbaar en toegankelijk voor iedereen."

Om deze ambitie te behalen stellen we deze (transitie)doelen op:
  • Mentale problematiek en onbegrepen gedrag uit de taboesfeer
  • Vertrouwen herstellen en creëren tussen bewoners, formeel en informeel
  • Behandelen vanuit de vraag, i.p.v. vanuit het aanbod
  • Inzetten op wijkgericht groepsherstel
  • Digitale mogelijkheden beter benutten
  • Ontwerpen van nieuwe manieren van organiseren en bekostigen
In het kennisnetwerk hebben de aangesloten partijen elkaar elkaar leren kennen, maar hoe ga je op een andere manier met elkaar samenwerken, om daadwerkelijk tot transitie van het zorgsysteem te komen?

Transitie naar een Ecosysteem van Mentale Gezondheid

Voor de uitvoering van het ZonMW traject zetten we in de op Veranderaanpak van Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM). Het gedachtegoed van GEM komt voort uit het werk van Jim van Os en Philippe Delespaul (De Nieuwe GGZ) en Jan Rotmans (Omarm de chaos).
  • Door mee te doen met GEM haken we aan bij een landelijk transitieprogramma, waar behalve Amsterdam Zuidoost ook Deventer, Doetinchem en Harderwijk met een lokaal ecosysteem bezig zijn.
  • Door middel van de VeranderAtelier (VA) methodiek van GEM geven we experimenten vorm rondom de kernelementen van een toekomstig ecosysteem. Deze elementen vind je in de witte ovalen van de afbeelding hieronder.  
GEM + LijvZO 175 KB View full-size Download

Met de VeranderAteliers volgen we de volgende werkwijze:
  1. De VA's zijn co-creatiesessies met een zo divers mogelijke groep mensen die vanuit de informele zorg, ervaringsdeskundigheid of formele zorg een bijdrage leveren aan de mentale gezondheid van de bewoners van Amsterdam Zuidoost. 
  2. We maken hierbij zo veel mogelijk gebruik van wat er al is in de wijk en koppelen dit in 3 á 4 sessies aan (kleine) experimenten voor verandermogelijkheden binnen het thema.
  3. Door met deze experimenten de waarde van een andere manier van organiseren en financieren aan te tonen, kunnen we uiteindelijk op grotere schaal - lokaal, regionaal en nationaal - veranderingen teweeg brengen.
  4. In iedere sessie betrekken we in verschillende werkvormen ons hart (voelen), hoofd (denken) en handen (doen/maken).
In de afbeelding hierboven zie je de thema's van de verschillende VeranderAteliers die we in 2023 en 2024 organiseren en een globale beschrijving per co-creatiesessie van het VA.

Theorie & Uitkomsten VA1.1 & VA1.2

Tenslotte

In Omarm de Chaos beschrijft Jan Rotmans het tijdperk van verandering waarin we ons bevinden en hoeveel onrust er in de wereld is. Hij laat zien dat we ons op een kantelpunt bevinden van meerdere grote transities en dat het mensenwerk is. Wij mensen vormen systemen en daarom is ook persoonlijke transitie noodzakelijk. Chaos brengt ons naar een nieuw evenwicht.