Proeftuin Update: Februari/Maart

Erniël de Boer
Erniël de Boer

Thuis in Westerpark:

Op 14 februari was het vervolg van 'Thuis in Westerpark'. Met zo'n 20 deelnemers van zo'n 10 verschillende organisaties, of buurtbewoners, zijn tijdens de sessie een aantal van de pitches gepresenteerd en gezamenlijk verder uitgedacht en uitgewerkt. Van de 9 pitches zijn er door samenvoegingen en wegvallen nu 4 overgebleven, waar een aantal deelnemers van verschillende organisaties zich (opnieuw) aan gecommitteerd hebben:
 • De Straat-webbers (Strebbers)
 • Uitkomen voor Inkomen
 • Bewoners Plus: Welkom in de Wijk
 • De Wijkathon en Buurtcoöperaties
Op donderdag 28 maart is de volgende bijeenkomst en in de tussentijd worden de pitches verder uitgewerkt door de projectgroepen, onder begeleiding van
Lidwien Schweitzer Lidwien
en
Mark Schramade Mark
. Zie voor meer informatie het onderstaande verslag:
Verslag Uitwerksessie Thuis in Westerpark 14-02 1.35 MB View full-size Download

Acceptatietest E-community: Vraagbaak & Gezondeboel

Eind februari zijn
Emilie Tromp Emilie
en ik in Westerpark op pad geweest om de eerste 2 basis functionaliteiten van de e-community te testen onder bewoners. Op verschillende plekken in de Spaandammer- en Staatsliedenbuurt hebben we bewoners gevraagd de Vraagbaak of de Gezondeboel modules te testen. De conclusie van de acceptatietest was als volgt:
"De Vraagbaak en Launch zijn getest en voor deze (kleine) steekproef aan mensen uit Westerpark en Spaarndammerbuurt geslaagd voor de acceptatiecriteria.
De behoefte aan de gestelde use-cases is in de meeste gevallen bevestigd. Zo is er bijvoorbeeld duidelijk behoefte aan de mogelijkheid om in andere vragen te kunnen browsen. Zonder daarnaar gevraagd te hebben kijken alle proefpersonen eerst naar de al gestelde vragen.
Tijdens de test zijn bovendien veel inzichten en feedback op de interface in wikiwijk naar voren gekomen die los staan van de gestelde acceptatiecriteria."

Tijdens het testen werd er ook al een aantal zeer positieve reacties op de mogelijkheden van het platform geuit!

Startschot E-community

Op 6 maart was het zo ver, de e-community was vanaf toen voldoende ingericht om in gebruik te nemen én te promoten bij alle bewoners, ketenpartners en belangstellenden in Westerpark. Daarom vierden we deze mijlpaal met een feestelijke ontbijtbijeenkomst op onze vertrouwde plek in de Horizon! We lieten de nieuwste functionaliteiten zien en nodigen de aanwezigen van harte uit samen verder te bouwen aan het wijkplatform met je ideeën en activiteiten.
Startschot E-community 3 MB View full-size Download

E-community

De e-community is de afgelopen weken gevuld met activiteiten in de buurt en verschillende gezondheid gerelateerde apps, websites en programma's. De activiteiten en apps zijn per thema te vinden, of samen via de homepagina. Mocht je nog buurtactiviteiten of apps/websites weten, voeg ze dan vooral toe!

De Vraagbaak is online te vinden via het platform, waar voor versie 1.0 bewoners vragen kunnen stellen en andere bewoners deze vragen weer kunnen beantwoorden. Voor versie 2.0, waarin we organisaties in de wijk willen aansluiten op de Vraagbaak, wordt later in maart een doorontwikkelsessie gepland.

De zelfhulp programma's van Gezondeboel zijn vanaf volgende week ook beschikbaar voor gebruikers voor het platform, zonder dat er een aparte account aangemaakt hoeft te worden bij Therapieland!

De komende tijd zullen we verder bezig zijn met o.a. de volgende projecten/pilots voor de e-community: het opzetten van de redactie/beheerdersgroep, het aansluiten van de MijniHelp zelfhulp cursussen, een SamenBeter Positieve Gezondheid tool in samenwerking met het iPH, en bewonersinitiatieven en projectgroepen een plek geven op het platform.

E-community Marketing en Communicatieplan
Volgende week beginnen we ook met het marketing en communicatieplan voor de e-community. In het kort wordt in eerste instantie de focus gelegd op het benaderen van bewoners via intermediairs, buurthuizen en ketenpartners, en via Westerpark gerelateerde Facebook groepen en pagina's. In september volgt een evaluatie of er evt. een grootschalige campagne nodig is. 
Daarnaast heeft de Gemeente stadsdeel West toegezegd mee te willen helpen en denken in de initiële communicatie vanaf volgende week.
Wil je een stapeltje folders om uit te delen, laat het even weten!

SIGRA Strategische ICT-Commissie

De dag na het startschot van de e-community zijn we door de SIGRA gevraagd om op hun Startegische ICT-commissie vergadering wat te vertellen over SamenBeter Westerpark en met name over onze e-community als ICT ontwikkeling. De discussie en reacties die volgden na de presentatie zorgen in de komende tijd waarschijnlijk voor verdere verbinding met andere zorginstellingen in Amsterdam!
SamenBeter Westerpark - SIGRA Presentatie.pdf 4.44 MB View full-size Download


Make Health Workshop

Afgelopen zaterdag (9 maart) ging de Make Health Workshop van start:
Een Gratis workshop serie van 6 sessies waar je je eigen PRODUCT kunt ONTWERPEN en MAKEN met HIGH TECH apparaten als 3d printers, Lasersnijders, CAD software.

Make Health Workshop Flyer 110 KB View full-size Download


Zie voor meer informatie de posts van
Gijs Ockeloen Gijs
:
Designing my Depression: MakeHealth workshop - Proeftuin Westerpark
Help Jezelf! Make Health Workshop serie van start - Proeftuin Westerpark

Er is nog ruimte voor meer deelnemers, dus sluit vooral aan bij de volgende workshop op zaterdag de 16e om 10.00u! 

Ontwikkel-/Stuurgroep WegwijsSalon Netwerkbijeenkomst

Vanochtend was de eerste netwerkbijeenkomst van de ontwikkel-/stuurgroep van de WegWijsSalon. Met zo'n 25 aanwezigen van 22 verschillende organisaties (!) werd een introductie gegeven over de WegWijsSalon, SamenBeter Westerpark en werd er vervolgens in kleine groepjes levendig gediscussieerd over hoe de aanwezigen of hun organisaties bij konden dragen aan de (verdere ontwikkeling van) de WegWijsSalon.
Een uitgebreider verslag volgt nog!
WegWijsSalon Netwerkbijeenkomst Presentatie.pdf 2.73 MB View full-size Download
Placemat WWS Stuurgroep.pdf 999 KB View full-size Download

WWS Stuurgroep.jpg 105 KB View full-size Download


Proeftuin Meetup 20 Maart

Woensdag 20 maart is alweer de volgende meet-up van Proeftuin Westerpark!
In deze sessie komen de volgende onderwerpen aan bod:
 • Netwerkbijeenkomst WegWijsSalon terugkoppeling
 • E-community marketing
 • Make Health Workshop update
 • Presentatie en discussie 'Sociaal Weefsel versterken' door
  Dr. Carl H.D. Steinmetz Dr.
  Carl Steinmetz
 • SamenBeter MVP voortgang & speerpunten:
  Voor de projecten zie blog en bericht van
  Michael Milo Michael
  en
  Gijs Ockeloen Gijs
   
 • Inplannen onderwijs: Netwerkteam ambassadeurs/verbinders