3e VeranderAtelier Herstel Ondersteunend Gesprek Noord-Veluwe & Zeewolde

Michael Milo
Michael Milo
Op 29 juni kwam een groep van 15 mensen bijeen in Harderwijk om met elkaar in gesprek te gaan over het Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM) en specifiek over de lopende experimenten van het Herstel Ondersteunend Gesprek (HOG). In dit verslag blikken we terug op deze middag. 
Mentimeter 1 Start VeranderAtelier 2.34 MB View full-size Download
Mentimeter 2 Start VeranderAtelier 2.42 MB View full-size Download
De bijeenkomst had twee doelen:
  • Informeren en Verdiepen over GEM: deelnemers hadden aangegeven dat het zinvol blijft om met elkaar de inhoudelijke- en proces-principes van GEM te blijven bespreken. Deels omdat er steeds nieuwe mensen aanhaken, deels omdat dit iets is wat je moet blijven herhalen om met elkaar te leren waarom en hoe we doen wat we doen.
  • Hoofddoel: Update van de Experimenten om samen volgende stappen te zetten
Terugblik 3e GEM VeranderAtelier Verkennend Gesprek


Wat is GEM, wat is HOG en hoe werken we hieraan in de Noord-Veluwe en Zeewolde?
Philippe Delespaul Philippe
Delespaul, Hoogleraar Innovaties in de GGZ en grondlegger van het GEM gedachtegoed, begon de middag met een inspirerend verhaal over een andere kijk op psychisch lijden en de waarde van een ecosysteem mentale gezondheid (GEM).
Gijs Ockeloen Gijs
Ockeloen visualiseerde het verhaal van Philippe door met de aanwezigen fysiek op een groot ecosysteem te gaan staan en deze gezamenlijk vorm te geven. Vervolgens vertaalde
Michael Milo Michael
Milo dit naar de verschillende onderdelen van GEM en hoe deze zich tot elkaar verhouden.
Karlijn van Kats Karlijn
van Kats en
Sophie Schmitz Sophie
Schmitz maakten ten slotte het bruggetje naar hoe we deze GEM beweging in de Noord-Veluwe en Zeewolde vormgeven en wat er in het afgelopen jaar allemaal gebeurd is.
Slides GEM Waarom Wat Hoe Philippe Gijs Michael Sophie Karlijn.pdf 5.8 MB View full-size Download
Concreter: wat doen we dan precies aan HOG op de Noord-Veluwe?
Vervolgens werd het tijd om écht concreet te worden.
Thijs van der Haar Thijs
van der Haar, POH-GGZ, nam ons mee in het experiment HOG dat hij samen met zijn collega’s
Annelies Plas Annelies
  Plas en Hans Somhorst van het Sociaal team de afgelopen maanden heeft uitgevoerd. Zij hebben met 20 inwoners van Ermelo een HOG gesprek gevoerd. Thijs nam ons mee in de opzet van het experiment, de ervaringen van zowel de hulpvragers als de professionals met het experiment en de aanbevelingen voor het vervolg.  Een eerste reflectie hierop geeft aan dat de hulpvragers een dergelijk gesprek als prettig ervaren. Door met twee hulpverleners het gesprek te voeren, worden meerdere perspectieven belicht. Eveneens is het hebben van meer tijd een groot voordeel. Vanuit de professionals zijn de gesprekken ook zeer positief ervaren. Tevens gaf het hen de gelegenheid om zelf te groeien en te ontwikkelen.
Slides Thijs HOG in de Huisartsenpraktijk.pdf 7.43 MB View full-size Download
Thijs, Annelies en Hans zijn niet de enigen die afgelopen tijd aan de slag gegaan zijn met HOG. Er zijn nog drie andere experimenten, in verschillende fases van opstarten en vooral: in verschillende settings. Wat heel interessant is, want de HOG is geen intake (triage/verwijzing), maar een gesprek dat terugkerend, procesmatig gevoerd kan worden. Of zoals opgemerkt tijdens de sessie: focus je op het Ecosysteem ipv denken in termen van “instroom, uitstroom of doorstroom”. Want dat is “oude systeem denken”.

Aukje Otter Aukje
Otter van Ixta Noa en
Stefan Fiddelaar Stefan
Fiddelaar van de gemeente Putten nemen ons mee in hun plan van aanpak voor HOG gesprekken met inwoners van Putten door consulenten van de gemeente in samenwerking met Aukje als ervaringsdeskundige. 
HOG met Ervaringsdeskundiheid bij Gemeente Putten

Jorine Littel Jorine
Littel van Welzijn Nunspeet en
Jantine Bottenberg Jantine
Bottenberg van GGZ Centraal delen hun eerste ervaringen met een HOG gesprek op de poli GGZ en hun ideeën om volgende HOG gesprekken bij Welzijn Nunspeet te voeren of bij inwoners thuis. 
HOG op poli GGZ in Nunspeet
Linda Meijering Linda
Meijering van GGZ Centraal en
Jet Schaftenaar Jet
 Schaftenaar van Zorgdat delen hun plan voor een HOG gesprek met mensen met autisme die al lang in behandeling zijn bij GGZ Centraal. Ze gaan deze gesprekken bij Zorgdat of Ixta Noa voeren met inwoners uit Harderwijk met een naaste.
HOG bij mensen die langere tijd in behandeling zijn voor autisme
Welke stappen hebben we nog te nemen?
Met elkaar hebben we deze middag goed doorvoeld hoe belangrijk het is om hierin samen op te trekken. Elkaar nog beter weten te vinden en een gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen en nemen behoort tot een van de volgende stappen.

In het laatste onderdeel van de middag gingen de aanwezigen aan de slag met het beantwoorden van vragen om hun experimenten verder te brengen. We hebben onder andere nagedacht over welke skills je nodig hebt om een HOG gesprek te voeren. Hierbij werd bijvoorbeeld genoemd: een luisterend oor, kennis van het ecosysteem, aansluiten, aanvoelen en samenwerken.
Antwoorden op de vragen “welke stappen nu te nemen?” 404 KB View full-size Download
Bekijk hier de Miro om in te kunnen zoomen op de resultaten.

Hoe gaan we verder?
een deel van de volgende stappen 8.72 MB View full-size Download
  • Thijs, Annelies en Hans gaan met de input van deze middag verder onderzoeken wat nodig is voor de volgende fase van HOG gesprekken in de huisartsenpraktijk i.s.m. het sociaal team. Ook zullen zij hun verslag met bevindingen van dit experiment afronden en bespreken met het kernteam Mentale Gezondheid.
  • Aukje en Stefan gaan snel verder in gesprek over hoe ze de HOG gesprekken bij de gemeente gaan organiseren. Jorine en Jantine gaan door met het voeren van HOG gesprekken bij GGZ Centraal, Welzijn Nunspeet of misschien zelfs bij mensen thuis. Linda, Hedi, Jet en Bibi ronden in juli hun plan voor de HOG gesprekken bij Zorgdat en Ixta Noa af en gaan dan snel aan de slag!
  • Karlijn van Kats Karlijn
    ,
    Sophie Schmitz Sophie
    &
    Michael Milo Michael
    organiseren intervisie met de andere GEM Regio’s waar HOG Experimenten plaatsvinden.
    Mentimeter einde VeranderAtelier 1.61 MB View full-size Download